22 Ноември, Скопје, Македонија

Сообраќајот и екологијата

Регистрирајте се

Влијанието на сообраќајот врз загадувањето на воздухот

Современиот живот носи привилегии, но и обврски. Тој не може да се замисли без автомобилите, но и без воздух за дишење. Затоа секој од нас треба да си понесе дел од одговорноста и за себе, и за другите, и за генерациите што доаѓаат.

Најголемата одговорност сепак лежи кај одговорните институции, а ние сме тука да им помогнеме во планирањето и спроведувањето на активностите.

Overview

150 учесници

Загадувањето од возилата е хроничен наш проблем кој од година во година се влошува

4 програми

Проблемот со загадувањето на воздухот од сообраќајот е слоевит и треба да се разгледува дел по дел, а решава интегрално

5 говорници

Секој во својата област врвен стручњак, ќе се погрижат да Ви ги пренесат своите знаења и размислувања за темата

Погледнете го видеото

Производителите на возила инвестираат милијарди во развојот на нови технологии со кои се намалува загадувањето на воздухот од сообраќајот.

Видеото што го подготви здружението на производители и трговци на моторни возила од Велика Британија (Society of Motor Manufacturers and Traders - SMMT) доволно кажува за тоа.

Предавачи

На третиот тематски семинар Сообраќајот и екологијата ги поканивме да учествуваат:

Програма

Третиот тематски семинар Сообраќајот и екологијата опфаќа повеќе теми за дискусија.

program
14.00 Кристална сала

Влијанието на сообраќајот врз загаденоста на воздухот

Д-р Марјан Зеленков

Не е едноставно прецизно да се одреди влијанието на сообраќајот врз загаденоста на воздухот, но за да знаеме дека го има не ни требаат никакви инструменти - доволно е да се прошетаме малку низ градските улици.

program
09.00 Смарагдна сала

Сообраќајни решенија

Марко Ликовски

Дури и репрограмирањето на работата на семафорите може да го намали загадувањето на воздухот.

program
10.30 Смарагдна сала

Хибридни, плаг-ин хибридни и електрични возила

Дaне Орловски

Сите возила кои имаат некаков електричен погон придонесуваат за екологијата, но не различно. Со оглед на потеклото на струјата кај нас, вистинско прашање е кои од набројаните типови возила колкава ефикасност има во намалувањето на загадувањето од сообраќајот.

program
12.00 Смарагдна сала

Со колкава брзина треба да се спроведуваат мерките за намалување на загадувањето

Jован Марков

Не сите активности на ова поле даваат ист резултат - некои делуваат побрзо, а резултатите од некои воопшто нема да се видат, барем не директно. Затоа е битно што кога и по кој редослед ќе се преземе.

Регистрирајте се

Доколку сакате да учествувате на третиот тематски семинар Сообраќајот и екологијата потребно е да се регистрирате најдоцна до 13 ноември 2020 година.

Откако ќе се регистрирате, ние ќе ви ги испратите сите детали за настанот, вклучително и деталната пријава и висината на партиципацијата.

Имате прашања?

Ние ги имате одговорите!

Битката со загадувањето е рововска, педа по педа за секое парче територија. За да победиме во неа треба паралелно да се води на сите фронтови, без разлика колку е мало влијанието.

Исто така, работите треба да се гледаат локално - загадувањето од сообраќајот не е исто на пример во Македонски Брод и во центарот на Скопје.

Тоа е една од темите на кои ќе се дискутира.

Во основа, за електричните возила вистински го намалат загадувањето струјата за нив треба да биде од обновливи извори.

Одговор на ова прашање треба да дадат државните институции. Според сé што досега е кажано и направено, субвенции за набавка на електрични возила ќе има, но не се знае кога и колкави ќе бидат.

Сепак битно е дека постои размислување и дека веќе се спроведени некои активности за ова, така што треба само уште малку волја за да се спроведат до крај.

Локација

Домаќин на третиот тематски семинар Сообраќајот и екологијата ќе биде:

Boutique hotel Three jewels

Еколошка зона Бадар

Скопска Блатија, 1044 Катланово

www.threejewels.com.mk

Нашите спонзори

Ни помогнаа во организацијата на третиот тематски семинар Сообраќајот и екологијата:

Boutique hotel Three jewels
Ресторан Pondicheri
ecotaxi-muc
EDL Group

Други настани

Со цел поттикнување на свеста за сите импакти што мобилноста ги има врз нашиот живот и воопшто врз иднината која нé очекува, невладината организација АвтоМобилност организира серија тематски настани.

Сите тие исто како и влијанието на сообраќајот во загадувањето на воздухот привлекуваат големо внимание на јавноста.

Информирајте се за идните настани што ќе ги организира АвтоМобилност.

СИМНЕТЕ

Контакт